Gården Renbergsvattnet 123

Gården och vi som bor här

Renbergsvattnet 123 ligger naturskönt med skogen inpå knuten och sjön ett stenkast bort. Hit hittar man via slingrande grusvägar efter man lämnat mer trafikerade vägar långt bakom sig. Inte undra på att man valde den här platsen att bosätta sig på en gång i tiden, på den tiden när man var väldigt noga med var man byggde sitt hus. Här har man med omsorg valt en plats på torr sandmark, med skogen i ryggen och utsikt mot söder och sjön. Det lär ska ha bott en same här allra först och för exakt 100 år sedan satte ett nybyggarpar först spaden i jorden för att timra upp en ladugård.

Knappast någonting är ändrat i byggnaderna sedan dess och med varsam hand har vi tagit vid och ändrat så lite som möjligt. Bagarstugan har fått en del omsorg och bland annat fått tillbaka sin skorsten. Vi vill helst inte måla över gamla minnen, dock har bagarstugans inre rum fått golvet målat med linoljefärg och rummet är sedan inrett till sovrum för gäster.Den gamla ladugårdens dynghövda har fått ge plats för lösdrift till hästarna, smedjan kan snart tas i bruk, boningshuset har kvar sin köksinredning med koppardiskbänk och vedspis och vatten bär vi in och ut men huset har fått nytt tak. På gården finns också lillstugan och ett tipitält med kamin. Vi har också ett pågående byggprojekt där vi timrat upp ett gammalt magasin som stått i centrala Skellefteå. Där planerar vi för stall, verkstad och bodel.

Tillsammans med oss tvåbeningar Johanna och Robert

Bor här hunden Riki, hästarna Pano, Barris och Molle, fåren Stina och Hullda, katterna Tarzan och Brorzi samt hönsen Goldie och Judith och tuppen Snyggve. Här strövar ofta älgar förbi och ibland även rådjur och renar. Räven hälsar på ibland, liksom harar och ekorrar. Fåglarna varierar med årstid, vi får njuta av sång från storspov, tofsvipa, morkulla, hackspett, duva, svan, svala och många fler.

Hästarna och fåren hjälper till att hålla markerna här öppna och  fåren skänker värmande ull, katterna som  är experter på att sprida lugn och trivsel håller också undan möss. Riki håller ordning på alla djur och hästarna med deras visdom och stora krafter är, liksom de andra fyrbenta kollegorna, till stor nytta och glädje på gården.

Naturen

I trädgården finns fina, både unga och gamla träd såsom björk, rönn, gran och tall. Vi tillför succesivt en mer varierad fauna genom att plantera olika träd och buskar som exempelvis lönn, ek, äppelträd och bärbuskar. Våra grönsaksodlingar är inte så stora just nu men är något vi vill utöka framöver. Här lever vi nära jorden men också de andra elementen, vind, vatten och eld.

Vatten hämtar vi i kallkällan och den grävda brunnen och när man får bära in och ut varje vattendroppe lär man sig att uppskatta och känna tacksamhet för vattnet. Och på samma sätt måste nog att stå barfota på marken i den kyliga luften med stjärnhimlen som tak och hälla det heta veduppvärmda vattnet  över sig upplevas för att riktigt förstås. Att höra en lycklig fågel som sjunger sin sång och smyga in i den vedeldade bastun för en avkopplande stund.