Solen värmer idag onsdag den 20e april och det är en underbar vårdag,, Jag börjar den på bästa sätt med att koka kaffe, ta med en kopp och så renfällen, yllepläden,papper och penna och gå ner till sagoskogen bakom knuten med de gamla, kloka granarna. Fåglarna njuter liksom jag av den värmande solen men kanske saknar de myggen mer än jag? Hursomhelst  sjunger de sitt allra vackraste. När jag kliver in i den underbara skogen försöker jag lämna huvudet lite utanför och landar istället mer i min kropp. Jag tar kontakt med Moder Jord, hejar på skogen och går riktigt sakta den korta biten fram till mitt favorit-träd. Där slår jag mig ner mellan hennes grova rötter, sitter skönt på renfällen och lutar mig bakåt i hennes trygga famn. Yllefilten värmer men den behövs nätt och jämt i den ljumma vårluften. Vinden viskar mellan trädgrenarna, jag känner mig hemma och som en del av allt som lever. Jag är aldrig ensam, skogen håller mig så varligt och kärleksfullt bara jag tar mig tiden och stannar upp bland allt görande som är. Riki, fina hunden, är med i dag så kanske gör det att ekorrarna inte visar sig. De brukar annars ofta kika förbi, snacka lite och kasta någon kotte. Jag fylls med ny energi och jag vet att det är precis här jag ska vara. Och hand i hand med skogsbad går min mindfulness-praktik i stort såsom meditation med hästarna och yinyoga.

Ordet skogsbad är en direktöversättning av den japanska termen Shinrin-Yoku (森林浴) som betyder att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. Skogsbad har vuxit fram som del av den Japanska kulturen. När den stressrelaterade ohälsan hos den japanska befolkningen ökade dramatiskt i början av 1980-talet, inrättade det japanska departementet för jordbruk, skogsvård och fiske (Japanese Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries), hälsoparker för skogsbad runtom i landet.

Skogsbad  är med andra ord inte bad i en tjärn i skogen som en kanske kan tro. Det är en upplevelse i ett naturområde där du ”badar” med dina sinnen i skogen. Helt enkelt en natur- närvaro utöver den du upplever när du promenerar, joggar eller spenderar annan tid i skogen. Stadsmiljö, trafik- och folkmyller triggar den riktade uppmärksamheten och gör oss trötta. Det ger sinnesintryck som kräver mycket energi. Kravlösa vistelser i naturen aktiverar istället den spontana uppmärksamheten. Den hanterar de mjuka intrycken utan ansträngning, vilket fyller på våra energinivåer. Med skogsbad får vi en så kallad vaken vila.

Vistelse i naturen har visat sig minska stress och öka vår grad av avslappning. Forskning visar att vi blir mer avspända, uppnår bättre och längre sömn, blodtrycket regleras, hjärta och blodkärl främjas, vår koncentration och minne förbättras och vi får mer energi. Naturen hjälper också mot oro och nedstämdhet. Ju mer vild och inte så tillrättalagd natur vi vistas i är, desto bättre.

Det kan krävas lite övning för den som är ovan. Att ta sinne för sinne, lyssna till fåglarna, vinden, trädens rörelser, lövens prasslande. Titta på färger, hur solskenet bryts genom lövverket eller naturliga upprepande mönster i naturen – som spiralerna på snigelns skal, trädgrenarna som delar sig, kronbladen på en blomma. Kanske använda en lupp och kika på den hisnande världen som visar sig. Känna efter vad som doftar, smaka på harsyran eller blåbären senare under sommaren. Känna på trädstammarna eller doppa tårna i vattnet. Testa alla sina sinnen, eller bara de man känner för. Den modige vill kanske prova gå barfota och få direktkontakt med jorden, barren och rötterna.

Som rutinerad skogsbadare erbjuder jag guidning här invid gården. Vid den här formen av skogs-terapi är det skogen som är terapeut, medan jag guidar Dig varligt till att ta kontakt med skogen med alla dina sinnen. Förfrågningar och bokning sker enklast via mail. Varmt välkommen hänga med!